210 6984674      

Συχνές ερωτήσεις για τον καταρράκτη

   Υπάρχουν επιπλοκές σε μία επέμβαση καταρράκτη;

Σήμερα, με τη μέθοδο της φακοθρυψίας και πολύ περισσότερο με τη χρήση του Femtosecond Laser, οι πιθανότητες διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, οι πιθανές επιπλοκές έπειτα από επέμβαση καταρράκτη είναι:

  1. Ρήξη της οπίσθιας κάψας
  2. Φλεγμονή του οφθαλμού
  3. Ενδοφθάλμια λοίμωξη
  4. Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
  5. Κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας

   Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης;

Η μείωση της οπτικής οξύτητας αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που θα μας οδηγήσει στο χειρουργείο. Ασθενείς με μεγάλη μείωση της οπτικής οξύτητας, συνήθως κάτω από 4/10, χρήζουν χειρουργείου.

Άλλος σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του χρόνου της επέμβασης, είναι οι δραστηριότητες και οι απαιτήσεις του ασθενή. Έτσι άτομα τα οποία διαβάζουν πολύ, εργάζονται ως οδηγοί ή οδηγούν πολύ και εργάζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αισθάνονται πιο έντονα τα συμπτώματα της μειωμένης οπτικής οξύτητας και οδηγούνται πιο γρήγορα στο χειρουργείο, από άτομα με μειωμένες δραστηριότητες.

Ειδική κατηγορία ασθενών, αποτελούν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Σε αυτούς, η εγχείρηση του καταρράκτη καλό είναι να γίνεται προτού η νόσος εμφανίσει αλλοιώσεις στο βυθό του ματιού, τη λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Περιπτώσεις όπως το φακολυτικό γλαύκωμα, η ψευδοαποφολίδωση και η ύπαρξη υπερώριμου καταρράκτη αποτελούν καταστάσεις για άμεση πραγματοποίηση της επέμβασης, διότι υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών στο μάτι.

   Υποτροπιάζει ο καταρράκτης;

Όπως αναφέραμε, ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Μετά την αφαίρεση του θολωμένου φακού, είτε με τη μέθοδο της φακοθρυψίας, είτε με το Femtosecond Laser, γίνεται αντικατάστασή του από έναν τεχνητό φακό.

Ενώ ο θολωμένος φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται, διατηρείται το οπίσθιο περιφάκιο, δηλαδή ο σάκος που τον περιείχε. Το περιφάκιο αυτό είναι δυνατόν να θολώσει, λόγω πολλαπλασιασμού κυττάρων του φακού τα οποία παρέμειναν μέσα στο σάκο.

Αυτή η θόλωση του οπίσθιου περιφακίου, καλείται δευτερογενής καταρράκτης. Η αντιμετώπισή του δε χρειάζεται επέμβαση και πραγματοποιείται με ειδικό Laser (YAG).

   Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους τεχνητούς φακούς (ενδοφακούς);

Ναι, υπάρχει διαφορά ποιότητας ανάμεσα στους ενδοφακούς, ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους (Ασία, Ανατολικές χώρες, Τουρκία, Αμερική, Ευρώπη). Οι ενδοφακοί ευρωπαϊκής προέλευσης, θεωρούνται οι καλύτεροι.

   Είναι επώδυνη επέμβαση;

Είναι ανώδυνη επέμβαση και γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται κάποια μικρή πίεση, κατά την τοποθέτηση του ενδοφακού, καθώς και να έχει αίσθηση ξένου σώματος, μετεγχειρητικά, για λίγες ημέρες.

   Τι πρέπει να αποφύγω μετά την επέμβαση;

Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση αποφεύγουμε:

  • Το νερό στα μάτια.
  • To λούσιμο (ο ασθενής λούζεται μετά την 5η ημέρα).
  • Το μακιγιάζ ματιών και τις κρέμες ματιών.
  • Το σκύψιμο την άρση βάρους, το τρίψιμο του ματιού.
  • Τα θαλάσσια μπάνια (τουλάχιστον για τις 2 πρώτες εβδομάδες).

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με κολλύρια, διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων.

   Αφαιρώντας τον καταρράκτη θα δω καθαρά ή θα χρειαστώ γυαλιά;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, εξαρτάται από τη γενική κατάσταση του οφθαλμού. Γι΄ αυτόν το λόγο, από τον προεγχειρητικό έλεγχο, έχουμε συνήθως μία εκτίμηση για την οπτική οξύτητα του οφθαλμού μετά το χειρουργείο.

Αν συνυπάρχουν προβλήματα στο βυθό του ματιού, στο οπτικό νεύρο, την ωχρά ή τον κερατοειδή, η μετεγχειρητική όραση θα είναι βελτιωμένη, αλλά όχι τέλεια. Σε περιπτώσεις φυσιολογικού οφθαλμού, ο ασθενής μετά την επέμβαση, βλέπει 100%.

Αν ο ασθενής θα φορέσει ή όχι, γυαλιά μετά το χειρουργείο εξαρτάται από την επιλογή του ενδοφακού, που θα τοποθετηθεί εντός του οφθαλμού. Γι' αυτόν το λόγο, γίνεται συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων ειδών ενδοφακών.

   Πόσος χρόνος θα χρειαστεί μετά την επέμβαση για να δω καθαρά;

Η αποκατάσταση της όρασης είναι ταχύτατη. Η όραση ξεκινά να καθαρίζει την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, ενώ φτάνει στο μέγιστο σημείο της την τρίτη με τέταρτη εβδομάδα.

   Μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη η νοσηλεία μου;

ΟΧΙ! Η επέμβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ο οφθαλμός καλύπτεται με ένα βαμβακερό κάλυμμα και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του. Από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφαιρείται το κάλυμμα και αρχίζει η ενστάλαξη κολλυρίων.

   Θα πρέπει να με δει ο ιατρός μετεγχειρητικά;

Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να εξετάσει τον ασθενή την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, μετά από τρεις ημέρες και άλλες δύο φορές μέσα στον πρώτο μήνα, στο τέλος του οποίου θα συνταγογραφηθούν γυαλιά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.