Καταρράκτης
Καταρράκτης ονομάζεται οποιαδήποτε θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού. Ο καταρράκτης, που εμφανίζεται μετά τη γέννεση, μπορεί να είναι συγγενής ή κληρονομικός, σχετιζόμενος με οφθαλμική πάθηση, τραύμα ή συστηματική νόσο.
Ο επίκτητος καταρράκτης είναι ο καταρράκτης που εμφανίζεται σποραδικά, ως αποτέλεσμα δράσης τοξινών, συστηματικών παθήσεων, τραύματος, ενδοφθάλμιας φλεγμονής και γήρανσης.
Αιτιολογικά ο επίκτητος καταρράκτης ταξινομείται ως εξής:
1. Γεροντικός
Ο όρος γεροντικός καταρράκτης χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμφάνιση του καταρράκτη σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, όπου δεν μπορεί να αναγνωριστεί υπεύθυνος, αιτιολογικός παράγοντας για την πρόκλησή του. Δεν αντιμετωπίζεται ούτε προλαμβάνεται με φάρμακα και ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του από τεχνητό.
Η πρωιμότερη μεταβολή είναι η αύξηση του δείκτη διάθλασης, με αποτέλεσμα τη μεταβολή του οφθαλμού σε μυωπικό (μείωση της υπάρχουσας υπερμετρωπίας ή αύξηση της υπάρχουσας μυωπίας). Η εμφάνιση αυτής της μυωπίας οδηγεί συχνά στη λεγόμενη «δεύτερη όραση» των ενηλίκων, αντιρροπώντας την πρεσβυωπία. Η μείωση της όρασης επέρχεται σταδιακά, όταν με την πρόοδο των θολώσεων προσβληθεί και η κεντρική περιοχή.
Άλλα συμπτώματα του καταρράκτη είναι η κακή νυκτερινή όραση, η συχνή αλλαγή συνταγής των γυαλιών, αυξούμενες αντανακλάσεις ιδίως τη νύκτα, μείωση της έντασης και καθαρότητας των χρωμάτων και το κιτρίνισμα των εικόνων.
2. Δευτεροπαθής
Ο δευτεροπαθής καταρράκτης μπορεί να οφείλεται:
- Σε παθήσεις των οφθαλμών, όπως γλαύκωμα, ραγοειδίτιδα, μυωπία και άλλες.
- Σε συστηματικές παθήσεις, όπου συχνότερα εμφανίζεται στον διαβήτη τύπου 1 και σε δερματικά νοσήματα,
όπως ατοπική δερματίτιδα. - Σε χρήση φαρμάκων, κορτικοστεροειδών ή μυωτικών.
- Σε συγγενείς και κληρονομικές παθήσεις του οφθαλμού, όπως μικροφθαλμία, ανιριδία και ετεροχρωμία ίριδος.
3. Τραυματικός
Προκαλείται από την επίδραση πάνω στο φακό βλαπτικών φυσικών παραγόντων ή λόγω άμεσου τραυματισμού του φακού, όπως σε διατιτραίνον, ή διαμπερές τραύμα του βολβού.
Θεραπεία
Η κύρια ένδειξη για την εγχείρηση του καταρράκτη είναι η μείωση της οπτικής οξύτητας. Ο χρόνος της επέμβασης είναι υποκειμενικός και βασίζεται στις προσωπικές ανάγκες του ασθενή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξαίρεση του καταρράκτη γίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς σε καταστάσεις, όπως το φακολυτικό γλαύκωμα και/ή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Η εγχείρηση του καταρράκτη γίνεται:
1. Με τη μέθοδο της φακοθρυψίας
2. Mε FemtoSecond Laser


